Het verhaal van een
veelzijdig kunstenaar

Nieuwsbrief

Laatste Nieuws

Plan je bezoek

Expositie: Het Dier

Openingstijden

Museumwinkel

Digitaal kenniscentrum

Door onze Loek van Vlerken

Op deze website wordt aan de hand van ruim 3500 foto’s en beschrijvingen op meer dan 450 pagina’s een zo volledig mogelijk beeld gegeven van het beeldhouwwerk, de monumenten, de gedenktekens, toneelmaskers en het vrije werk van HILDO KROP.

Ga naar het kenniscentrum

Wie was Hildo Krop?

Meer dan de stadsbeeld houwer van Amsterdam

Hildo Krop (1884-1970) was de zoon van een banketbakker in Steenwijk. Hij koos, na een gedegen koks-en bakkersopleiding, voor het kunstenaarschap. Al snel na zijn opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten maakte hij naam en werd hem door de gemeente Amsterdam een dienstverband aangeboden. Na veertig jaar voor de gemeente Amsterdam te hebben gewerkt, werd hem uiteindelijk in 1956 de eretitel van Stadsbeeldhouwer van Amsterdam toegekend. Uit deze jarenlange relatie zijn ontelbare werken voor de stad Amsterdam voortgekomen. In de stadsuitbreidingswijken van tussen de beide wereldoorlogen, op bruggen en in parken treft men werk van Hildo Krop aan.

Lees verder

Villa Ramswoerthe

Een unieke locatie

Jan Hendrik Tromp Meesters liet de Jugendstil villa “Rams Woerthe” bouwen aan de Gasthuislaan in Steenwijk. In 1899 betrok hij dit door A.D.N. van Gendt uit Amsterdam ontworpen woonhuis. De bouw had ruim 75.000 gulden gekost.
Het vakwerk met stucwerk in de puntgevels roept weliswaar herinneringen op aan de Engelse landhuisstijl, maar de champignonvormige ingangspartij van de villa geldt weer als echt Jugendstil. Ook zuiver Jugenstil is het fraaie, door Karel Cramer ontworpen, ijzeren toegangshek.

Lees verder